Lezing

De Japanse flora in kimono's en kunst.

Zondag 13 januari 2019, 14.00- 15.00 uur

Berb 007

Aan de hand van de Japanse prenten uit de tentoonstelling Kachō-ga. De poëzie van de Japanse natuur' vertelt Carla Teune over de Japanse planten, bloemen en bomen, niet alleen in de natuur maar ook de verbeelding in Japanse kunst en op kimono's.

Kijk in deze lezing mee naar kimono's, waar rankende en bloeiende Winde’s (Asagao) in verschillende kleuren afgebeeld zijn, maar ook Pioenen (Botan) en in de herfst of op kimono’s van oudere dames Esdoornblaadjes (Momiji). Ook Chrysanthen (die inmiddels in allerlei vormen massaal gekweekt worden, maar die oorspronkelijk ook uit Japan en China afkomstig zijn) en de Blauwe regen (Fuji) zijn een geliefd dessin voor kimono’s. Lang niet altijd zijn bloemen en blaadjes afgebeeld op kimono’s, we zien ook vaak op de achtergrond op een prent Japanse Abrikoos (Ume).

In deze lezing zal Carla Teune ook een toelichting geven op Siebolds bijdrage aan de introductie van Japanse planten in Nederland. Na zijn 1e reis, waarvan hij in 1830 in Nederland terugkwam kwamen er enorm veel Japanse planten in ons land. Om die planten goed te introduceren, stichtte hij in het toenmalige Lage Rijndijk gebied van Leiderdorp een interessante kwekerij.

Datum: 13 januari 2019, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via onderstaand formulier