• Aktivitäten

Lezing in het Lipsius

De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai

Maandag 30 april, 19.30 - 20.30 uur

Lezing Lipsius Bas

Tijdens deze lezing laat Verberk zien hoe de voorliefde van de samoerai voor theaterkunst een stempel drukte op hun wapenuitrusting.

Bij het woord ‘samoerai’ denk je aan manhaftige gevechten met bijhorend wapengekletter. Maar deze krijgselite in het feodale Japanse eilandenrijk waren naast gevreesde krijgers ook beschermheren van kunst, cultuur en educatie. Buiten zich bekwamen in de krijgskunst maakten samoerai zich ook meester in verschillende kunstdisciplines zoals ikebana, schilderen en muziek. Gastconservator van het Japanmuseum Sieboldhuis, Bas Verberk, ontdekte nog een andere belangrijke inspiratiebron van de samoerai: nõ-theater.

De band tussen krijgskunst en deze theaterkunst is uitgewerkt door Verberk in een prachtig geïllustreerd proefschrift getiteld: Masked Warriors – The Battle Stage of the Samurai. Naast deze publicatie is er t/m 28 mei een gelijknamige tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis, met een bijzondere collectie maskers, helmen, harnassen en wapens. Tijdens deze lezing laat Verberk zien hoe de voorliefde van de samoerai voor theaterkunst een stempel drukte op hun wapenuitrusting.

Meer informatie:
Klik hier voor het Facebookevent
Klik hier voor de website

Tijd, plaats en toegang:
Maandagavond 30 april, 19.30-20.30 uur
Lipsiusgebouw, Zaal 019, Cleveringaplaats 1, Leiden

Gratis entree. Aanmelden of reserveren niet nodig