Lezingenreeks Studium Generale

De bom verbeeld in anime en manga

Donderdag 3 december 2020, 19.30 - 21.00 uur

Logo Studium Generale

Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden. Deze reeks staat in het teken van 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki'.

De bom verbeeld in manga en anime
Door: Dr. Yasco Horsman, universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society.

De herinneringen aan de bommen die vielen op Hiroshima en Nagasaki hebben een rol gekregen in literatuur en film. Niet alleen in het westen, maar zeker ook in Azië. Yasco Horsman zal aandacht besteden aan de rol van deze herinneringen in anime en manga. Films die aan bod komen zijn ‘Grave of the Fireflies’ (Takahata, 1988) en ‘Akira’ (Otomo, 1988): twee anime films uit hetzelfde jaar waarin de herinnering aan de bom en het einde van de oorlog op een verschillende manier verwerkt wordt. Ook zal hij aandacht besteden aan de autobiografische manga-serie ‘Barefoot Gen’ (1974-1987) van Nakazawa Keiji die als 6-jarige ooggetuige was van het bombardement van Hiroshima.

Meer informatie en aanmelden; https://www.universiteitleiden...

Alle lezingen vinden plaats in:
19.30 - 21.00 uur Zaal 011 Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden.

BELANGRIJK De lezingen zijn gratis bij te wonen, maar wegens coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk voor al onze events. Dit kan via www.universiteitleiden.nl/stud... Wij zullen wanneer mogelijk opnames laten maken van de lezingen en deze plaatsen onder het kopje ‘Video’ op onze website. Hier vindt u ook opnames van eerdere lezingen.

Andere lezingen in deze reeks;

  • Drie jaar in Japan maar niet vrijwillig....
    Prof. dr. A.W. Schram
    Donderdag 26 november 2020, 19.30 - 21.00 uur
  • Beyond the Atom Bombs ‘Asia’ in the Asia-Pacific War
    Dr. Ethan Mark, Senior University Lecturer Modern Japanese History, Director of the MA program of Asian Studies, both at Leiden University.
    Donderdag 10 december 2020, 19.30 - 21.00 uur
Studium Generale