Tentoonstelling

Verwacht in 2023

Verwacht 2023

Cat014

Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst (1765-1865)

27 januari t/m 23 april 2023


Met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars geeft deze tentoonstelling een groot overzicht uit de hoogtijdagen (1765-1865) van de Japanse prentkunst. De houtblokprenten vormen gelaagde raadsels met subtiele iconografie en symbolen die verwijzen naar de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore en roddels uit de Edo-periode. Vrouwen en mannen spelen de hoofdrol in de klassieke prentkunstthema’s als helden, schoonheden en acteurs. Bekijk de fenomenale werken uit museum- en privécollecties en ontdek de verborgen betekenissen in Japanmuseum SieboldHuis.

Gebroeders Miedema

Japanse fabels door de Gebroeders Miedema

4 mei t/m 27 augustus 2023


Speciaal voor Japanmuseum SieboldHuis duiken de Gebroeders Miedema in de wereld van de Japanse fabels en sprookjes. Zij brengen bekende en minder bekende Japanse verhalen op geheel eigen wijze in beeld. De broers hebben ruim vijftig tekeningen op papier gemaakt, waarbij de zachte uitstraling in contrast staat met de soms gruwelijke verhalen. Alle verhalen zijn eigenzinnig in beeld gebracht door de broers. De dromerige taferelen prikkelen de fantasie in deze intuïtieve tentoonstelling.

78

Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de collectie Kurokawa.

8 september t/m 3 maart 2024


Ruim 140 ingekleurde foto’s, aangevuld met Japanse prenten en boekjes, tonen het Japan van eind 19e eeuw. In deze tentoonstelling ligt de focus op de introductie van de fotografie in Japan, het historisch verhaal van de openstelling van de Japanse grenzen, de standenmaatschappij en de positie van vrouwen, mannen en buitenlanders in Japan. Er wordt ingezoomd op toeristische trekpleisters, tempels, theehuizen en het straatbeeld. Ook geven de foto's inzicht in de zeden en gebruiken van Japan in de Meiji-periode. Het werk van Felice Beato, Baron Raimund von Stillfried, Adolfo Farsari, Kusakabe Kimbei, Ueno Hikoma en Shimooka Renjō en beroemde Japanse prentmakers zoals Hiroshige, Hokusai en Utamaro wordt getoond.