Tentoonstelling

Verwacht in 2021

Drieluik Gekko

Kersenbloesem in Higashidai, Ogata Gekkō. Privécollectie

Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten

26 mei t/m 22 augustus 2021


Japanmuseum SieboldHuis heeft een primeur met ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’. Het is voor het eerst buiten Japan dat de veelzijdige kunstenaar Ogata Gekkō (1859-1920) zijn verdiende podium krijgt. Particuliere bruiklenen (waaronder een grote collectie uit Tasmanië!) met prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. In tegenstelling tot de traditionele prentkunst ligt Gekkō’s stijl dichtbij de schilderkunst, mede door zijn zeer subtiele kleurovergangen. Hij heeft een uitzonderlijke technische vaardigheid en een omvangrijk oeuvre. Dat bevat onder meer landschappen, mooie vrouwen, theater en oorlogsprenten van de eerste Chinees-Japanse oorlog (1894-1895).

In de tentoonstelling worden naast het werk van Gekkō ook werken van zijn tijdgenoten getoond. Het werk van beroemde kunstenaars zoals Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892), Kobayashi Kiyochika (1847-1915) en Toyohara Kunichika (1835-1900) illustreren de verschillen, maar ook de overeenkomsten met het werk van Gekkō. Ruim 140 werken geven een nieuwe kijk op de Japanse prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst.

Schoonheid in detail-
20ste -eeuws Japans lakwerk


Japans lakwerk (urushi) heeft een eeuwenoude traditie in Japan. Het vervaardigen is een langdurig en arbeidsintensief proces. Sinds het eind van de 16de eeuw werd lakwerk ook naar Europa geëxporteerd, waar het een gewild artikel was en geliefd om zijn verfijnde kwaliteit en duurzaamheid.
In ‘Schoonheid in detail. 20ste -eeuws Japans lakwerk', worden zeventig objecten uit een privécollectie getoond, variërend van luxe gebruiksvoorwerpen tot kunstobjecten uit de 20ste -eeuw. Zo zijn er eet- en drinkgerei, dienbladen, voorwerpen voor de theeceremonie, het wierookspel, schrijfgerei, tafels en vazen te zien. Deze tentoonstelling geeft een duidelijk beeld van het ambachtelijk meesterschap, de veelzijdigheid van urushi en de toepassingen in de 20ste -eeuw.