Tentoonstelling

Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan

17 juni t/m 11 september 2022

Shin Hanga header Facebook 01

Van 17 juni t/m 11 september 2022 toont Japanmuseum SieboldHuis de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit.

Klik op onderstaande knop 'Bekijk online' en loop (digitaal) door de tentoonstelling en bekijk de nieuwe prenten van 'Shin hanga'.

Deze tentoonstelling kreeg 4 ●●●● van NRC; "Regen, reigers en mooie vrouwen. Die zijn, subtiel verbeeld, ruim vertegenwoordigd op de tentoonstelling over Shin hanga, Japans voor ‘nieuwe prenten’, in het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden."

Houtblokprenten worden al sinds de 17e eeuw in Japan gemaakt. De esthetisch en kwalitatief buitengewone prenten in deze tentoonstelling zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker. De shin hanga-kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst. Zij ontwikkelden de prent tot een luxe kunstwerk, met respect voor de traditie.

016 Shin hanga
136 Shin hanga
033 Shin hanga

Sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden, moderne Japanse vrouwen, karakteristieke kabuki-acteurs en gedetailleerde vogels en bloemen worden getoond. De belangrijkste shin hanga-kunstenaars zoals Kawase Hasui, Takahashi Shotei, Torii Kotondo, Hashiguchi Goyō, Itō Shinsui en Ohara Koson zijn in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

166 Shin hanga
116 Shin hanga
145 Shin hanga
066 Shin hanga

‘De nieuwe prenten’ zijn duidelijk geïnspireerd op de traditionele prentkunst in themathiek en techniek, maar er zijn ook opvallende verschillen te zien. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, texturen en kleurnuances, zoals duidelijk te zien in de prent ‘Vrouw die make-up aanbrengt’ van Hashiguchi Goyō. De afbeelding is vakkundig gedrukt op dik papier met luxe glinsterende micapigmenten.

Bij ‘Zilverreiger op een besneeuwde tak’ van Ohara Koson is veel aandacht voor subtiele details waarbij een deel van de veren is weergegeven in blinddruk, die beter zichtbaar wordt door het gebruik van een extra roze druklaag. Of neem het werk met vele kleurnuances van Kawasa Hasui. Zijn Japanse landschappen hebben een verstilde en serene sfeer en zijn vol nostalgie.

161b Shin hanga
130 Shin hanga

De reizende tentoonstelling ‘Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan’ is een samenwerking met het Museum Für Ostasiatische Kunst in Keulen en het Koninklijk Museum Voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel.

146b Shin hanga

Komura Settai 小村雪岱 (1887–1940) Tatoeage. 1938 Privécollectie

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, geschreven door Chris Uhlenbeck, Jim Dwinger en Philo Ouweleen. Deze catalogus is te koop in de museumwinkel. Daarnaast biedt een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de nieuwe prentkunst.

098 Shin hanga

Torii Kotondo 鳥居言人 (1900–1976) Ochtendhaar. 1931 Privécollectie

Unknown Unknown 2

Bij de tentoonstelling 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan' is er voor kinderen tussen 8 en 12 jaar een gratis speurtocht. Als je alle vragen uit de speurtocht beantwoord hebt, krijg je nu het 'Shin hanga Sugoroku spel mee naar huis! Sugoroku is een Japans bordspel, vergelijkbaar met ganzenbord. Het Shin hanga Sugoroku-spel is geïnspireerd op het Japanse bordspel, geïllustreerd met prenten uit de tentoonstelling 'Shin hanga'.
(Let op: één spel per gezelschap, maar het spel is ook te koop in de museumwinkel voor € 9,95.)
Logos shin hanga