Scholen en educatie

Maskerkittyworkshop 1

Ga mee op ontdekkingsreis naar Japan, het land van de samoerai en geisha. Komt u met kinderen tussen 4 en 8 jaar of 8 en 12 jaar dan hebben we spannende speurtochten beschikbaar bij de vaste collectie. Bij de tijdelijke tentoonstelling zijn ook regelmatig activiteiten voor kinderen. Zo is er vaak een speurtocht, quiz, puzzel, spel, tekenwedstrijd of een thematische kleurplaat beschikbaar. Vraag hiernaar in de museumwinkel.

Let op:
Vanwege de Covid-19 maatregelen is het alleen mogelijk om schoolgroepen op maandagen in het museum te ontvangen. De lesprogramma's zijn vooralsnog alleen op maandagen tussen 9.00 - 16.00 uur bij ons te boeken.

Voor basisscholen

Voor basisscholen biedt Japanmuseum SieboldHuis een speciaal programma waarin de leerlingen op ontdekkingstocht gaan naar Japan.

Doorlopende Leerlijnen

Speciaal voor scholen uit Leiden en omgeving bieden de Leidse musea programma's op maat, Museum en School. Japanmuseum SieboldHuis doet hieraan mee binnen de verschillende doorlopende leerlijnen ' Museum, Tijd, Religie & Kunst en Ik en de Wereld' met verschillende lessen voor groep 5 t/m groep 8. Het programma laat basisschoolkinderen in het museum de spannende tijden van Siebold in Japan en Nederland zelf beleven. Deze lessen zijn ook buiten de doorlopende leerlijn om te boeken.

Tijdens de voorbereidende les op school maken de leerlingen kennis met Siebold en het leven in het oude Japan van de geisha’s en samoerai. Tijdens het museumbezoek gaan ze tijdens een actieve rondleiding op ontdekkingstocht door Japan en gaan ze zelf aan de slag met leerzame en creatieve opdrachten. Na afloop van de les krijgen de kinderen een diploma. Bij deze lessen zijn verwerkingsopdrachten voor in de klas beschikbaar om het programma met af te sluiten. Bekijk de verschillende lesprogramma's hier of onderaan deze pagina. Voor meer informatie en boekingen kunt u contact opnemen via info@sieboldhuis.org.

Verwonderpaspoort

Het Verwonderpaspoort bundelt het Leidse educatieve aanbod voor Natuur, Wetenschap en Technologie en maakt leerlingen enthousiast voor de wereld van Natuur, Duurzaamheid, Wetenschap en Technologie. Daar wordt al het nodige aan gedaan op school, maar educatieve activiteiten in musea en andere buitenschoolse leeromgevingen helpen om het tastbaar te maken. Leerlingen komen daar in aanraking met echte voorbeelden, echte voorwerpen en echte wetenschappers. De Museum en School lessen worden ook allemaal aangeboden via het Verwonderpaspoort. Klik hier voor meer informatie over het Verwonderpaspoort.

Maskerkitty Workshop

Voor middelbare scholen

Voor middelbare scholen denkt het SieboldHuis graag met u mee over een programma op maat, met een rondleiding door het museum aangevuld met een workshop. Tijdens de rondleiding kan extra aandacht gevestigd worden op handel, economie, of op de Japanse kunst of cultuur. Om de Japan-ervaring optimaal te maken voor de leerlingen kan er aansluitend een workshop gevolgd worden. Zo kan een workshop kalligrafie verdieping brengen hoe men vroeger in Japan schreef en hoe dat een eigen kunststroming is geworden. Ook kan de link naar de huidige cultuur aangestipt worden met een workshop manga tekenen, waarin de leerlingen de stijl van hun favoriete figuren uit Japanse animatie-series leren tekenen, zoals Pokémon en Yu-Gi-Oh.

Voor meer informatie en ideeën kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos (info@sieboldhuis.org of tel: 071-5125539).

MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij helemaal fan van Japans eten, Japanse anime of manga of de oude samoerai? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit geknipt voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen echte wetenschappers wat je altijd al had willen weten. In Japanmuseum SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan. De colleges zijn geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Aanmelden voor de collegereeks klik hier.