Scholen en educatie

Basisonderwijs

Ga mee op ontdekkingsreis naar Japan, het land van de samoerai en geisha. Komt u met kinderen tussen 6 en 12 jaar dan hebben we een spannende speurtocht beschikbaar bij de vaste collectie. Bij de tijdelijke tentoonstelling zijn ook regelmatig activiteiten voor kinderen. Zo is er vaak een speurtocht, quiz, puzzel, spel, tekenwedstrijd of een thematische kleurplaat beschikbaar. Vraag hiernaar in de museumwinkel.

Ontwerp zonder titel 11

Basisonderwijs

Voor basisscholen biedt Japanmuseum SieboldHuis een speciaal programma waarin de leerlingen op ontdekkingstocht gaan naar Japan.

Tijdens de voorbereidende les op school maken de leerlingen kennis met Siebold en het leven in het oude Japan van de geisha’s en samoerai. Tijdens het museumbezoek gaan ze tijdens een actieve rondleiding op ontdekkingstocht door Japan en gaan ze zelf aan de slag met leerzame en creatieve opdrachten. Na afloop van de les krijgen de kinderen een diploma. Bij deze lessen zijn verwerkingsopdrachten voor in de klas beschikbaar om het programma met af te sluiten. Voor meer informatie en boekingen kunt u contact opnemen via info@sieboldhuis.org.

Doorlopende Leerlijnen

Speciaal voor scholen uit Leiden en omgeving bieden de Leidse musea programma's op maat: Museum en School. Japanmuseum SieboldHuis doet hieraan mee binnen de verschillende doorlopende leerlijnen ' Museum, Tijd, Religie & Kunst en Ik en de Wereld' met verschillende lessen voor groep 5 t/m groep 8. Het programma laat basisschoolkinderen in het museum de spannende tijden van Siebold in Japan en Nederland zelf beleven. Deze lessen zijn ook buiten de doorlopende leerlijn om te boeken.

Verwonder om de hoek

Verwonder om de hoek is dé plek waar kinderen hun passies ontdekken. Want leren en ontdekken doe je niet alleen op school, dat doe je overal en altijd, een leven lang. Ook op de BSO, in een museum, op de muziekschool, buiten in het park en bij jou om de hoek. Verwonder om de hoek verbindt leerkrachten, ouders, verzorgers, buitenschoolse organisaties en aanbieders van educatieve activiteiten met elkaar. Op het platform Verwonder om de hoek komt al het educatieve aanbod uit de regio Holland Rijnland samen. De lesprogramma's van Japanmuseum SieboldHuis zijn ook te boeken via het platform Verwonder om de hoek.
Ontwerp zonder titel 10

SieboldHuis MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij helemaal fan van Japans eten, Japanse anime of manga of de oude samoerai? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is SieboldHuis MuseumJeugdUniversiteit geknipt voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen echte wetenschappers wat je altijd al had willen weten. In Japanmuseum SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan. De colleges zijn geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Aanmelden? Houd onze activiteitenpagina in de gaten!

Middelbaar onderwijs

Voor middelbare scholen denkt het SieboldHuis graag met u mee over een programma op maat, bestaande uit een rondleiding en een workshop. Tijdens de rondleiding kan extra aandacht gevestigd worden op thema's als handel, economie, kunst of cultuur. Verder is er een diverse keuze uit workshops. Zo kan een workshop kalligrafie verdieping brengen hoe men vroeger in Japan schreef en hoe dat een eigen kunststroming is geworden. Ook kan de link naar de huidige cultuur aangestipt worden met een workshop manga tekenen, waarin de leerlingen de stijl van hun favoriete figuren uit Japanse animatie-series leren tekenen, zoals Pokémon en Yu-Gi-Oh.

Voor meer informatie en ideeën kunt u contact opnemen met Japanmuseum SieboldHuis (info@sieboldhuis.org of tel: 071-5125539).

Ontwerp zonder titel 8

Profielwerkstuk

Gaat jouw profielwerkstuk over Japan en ben je opzoek naar meer informatie? Bezoek Japanmuseum SieboldHuis en ontdek meer over Japan en het leven en werk van Philipp Franz von Siebold. Ook voor (extra) informatie over thema's uit de tijdelijke tentoonstellingen kun je bij ons terecht.

Op onze website kun je ook informatie over Japan terugvinden. Heb je een specifieke vraag? Stuur dan een e-mail naar info@sieboldhuis.org. Dan kijken we of en hoe we je verder kunnen helpen.

Heb je al op https://www.uchiyama.nl gekeken? Hier vind je heel veel informatie over de Japanse geschiedenis, kunst en cultuur. Ook staan er veel links naar andere websites die je verder kunnen helpen.