Scholen en educatie

Maskerkittyworkshop 1

Ga mee op ontdekkingsreis naar Japan, het land van de samoerai en geisha. Komt u met kinderen tussen 4 en 8 jaar of 8 en 12 jaar dan hebben we spannende speurtochten beschikbaar bij de vaste collectie.

Voor basisscholen

Voor basisscholen biedt Japanmuseum SieboldHuis een speciaal programma waarin de leerlingen op ontdekkingstocht gaan naar Japan. Voor middelbare scholen kan een programma op maat gemaakt worden, met een rondleiding door het museum aangevuld met een workshop kalligrafie of manga (Japans strip-)tekenen.

Doorlopende Leerlijnen

Speciaal voor scholen uit Leiden en omgeving bieden de Leidse musea programma's op maat, Museum en School. Japanmuseum SieboldHuis doet hieraan mee binnen de verschillende doorlopende leerlijnen ' Museum, Tijd, Religie & Kunst en Ik en de Wereld' met verschillende lessen van groep 5 t/m groep 8. Voor scholen uit deelnemende gemeenten in Leiden en omgeving is dit programma zelfs geheel gratis. Het programma laat basisschoolkinderen in het museum de spannende tijden van Siebold in Japan en Nederland zelf beleven.

Tijdens de inleidende les op school leren de leerlingen over Siebold en het leven in het oude Japan van de geisha’s en samoerai. Tijdens het museumbezoek gaan ze mee op een ontdekkingstocht door Japan, gaan zelf aan de slag met leerzame en creatieve opdrachten en leren ze zelfs hoe ze een kimono aantrekken. Na het bezoek aan het museum krijgen de kinderen nog een verwerkingsopdracht om het programma mee af te sluiten. Bekijk de verschillende lesprogramma's hier of onderaan deze pagina. Voor meer informatie en boekingen kunt u zich wenden tot de Cultuureducatiegroep (e-mail: educatie@museumgroep.nl).

Maskerkitty Workshop

Voor middelbare scholen

Voor middelbare scholen denkt het SieboldHuis graag met u mee over een programma op maat. Zo kan er tijdens de rondleiding meer aandacht gevestigd worden op handel en economie, of op de Japans cultuur van toen, of juist voornamelijk op de kunst, bijvoorbeeld inhakend op het thema Japonisme.

Om de Japan-ervaring optimaal te maken voor de leerlingen kan er aansluitend een workshop gevolgd worden. Zo kan een workshop kalligrafie verdieping brengen hoe men vroeger in Japan schreef en hoe dat een eigen kunststroming is geworden. Ook kan de link naar de huidige cultuur aangestipt worden met een workshop manga tekenen, waarin de leerlingen de stijl van hun favoriete figuren uit Japanse animatie-series leren tekenen, zoals Pokémon en Yu-Gi-Oh.

Voor meer informatie en ideeën kunt u contact opnemen met Sandra Bouhuis (bouhuis@sieboldhuis.org of tel: 071-5125539).

MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij helemaal fan van Japans eten, Japanse anime of manga of de oude samoerai? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit geknipt voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen echte wetenschappers wat je altijd al had willen weten. In Japanmuseum SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan. De colleges zijn geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Aanmelden voor de collegereeks klik hier.