Lesprogramma 'Het verhaal van Johan'

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Japan werd getroffen door atoombommen. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving? Dat is te zien in de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’ van 25 september 2020 t/m 14 februari 2021 in Japanmuseum SieboldHuis. Bij deze tentoonstelling is een lesprogramma beschikbaar voor groep 7 en 8 van de basisschool en 1e, 2e en 3e jaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. Tien schoolklassen uit Leiden kunnen gratis deelnemen aan dit lesprogramma.

Het verhaal van Johan

Het verhaal van Johan


Het ‘Verhaal van Johan’ is een lesprogramma waarbij leerlingen meer te weten komen over de gevolgen van de atoombom, de Tweede Wereldoorlog in Azië en de voormalige Nederlandse kolonie ‘Nederlands-Indië’.

De geschiedenis wordt behandeld aan de hand van het verhaal van een jonge marineman die vanaf 1939 in Nederlands-Indië diende. Hij werd in 1942 door de Japanse marine krijgsgevangen genomen en heeft gedurende bijna drie jaar in Nagasaki/Japan als dwangarbeider in een kamp vastgezeten. Hij heeft de atoombom op Nagasaki (9 augustus 1945) overleefd en is einde 1945 weer thuisgekomen. Zijn verhaal en dat van Japanse burgers tijdens diezelfde oorlog wordt verteld, tevens wordt aandacht besteed aan het nog steeds actuele proces van verzoenen en herdenken. Aansluitend krijgen de leerlingen een interactieve rondleiding door de tentoonstelling en ervaren de oorlog vanuit Japans perspectief. Na afloop is er een gezamenlijke nabespreking.

Vanaf september 2020 kan Japanmuseum SieboldHuis weer schoolgroepen ontvangen. Om de veiligheid van de kinderen en museumbezoekers te garanderen zal het museum voorlopig alleen op maandag schoolklassen ontvangen. Het museum is exclusief geopend voor uw klas en het lesprogramma is t/m 8 februari 2021 te volgen.

Voor wie: Groep 7 + 8 basisonderwijs en klas 1, 2 en 3 voortgezet onderwijs
Tijdsduur: 90 minuten
Kosten: Er zijn 10 gratis lessen beschikbaar voor Leidse schoolklassen
Reserveren en meer informatie: via info@sieboldhuis.org

Het lesprogramma wordt aangeboden door de gemeente Leiden, Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki en Japanmuseum SieboldHuis en is gratis beschikbaar voor de eerste 10 reserveringen.

Andre Schram

André Schram

André Schram is een ervaren docent en de zoon van Johan, een oud-krijgsgevangene Fukuoka-2 in Japan. André weet veel over Japan, Nederlands-Indië en de Tweede Wereldoorlog in Azië. Tevens is hij auteur van het lesboekje ‘Het verhaal van Johan. Drie jaar in Japan, maar niet vrijwillig!’

'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' 25 september t/m 14 februari 2021
In de tentoonstelling vertellen inwoners van Hiroshima en Nagasaki aan de hand van persoonlijke objecten, verhalen en foto’s over de impact van de bom op hun omgeving. Er wordt ook stilgestaan bij Nederlanders die de bom hebben meegemaakt. Dit aan de hand van het verhaal van Johan Schram die als krijgsgevangene gedurende de oorlog in Nagasaki heeft vastgezeten.