Groep 6 - Stoere helden en schattige beesten

Groep 6 Kunst 1

Benieuwd naar typisch Japanse kunstvormen, zoals theeceremonie, lakwerk, kalligrafie en kimono’s? De leerlingen komen er van alles over te weten in deze les. Door middel van een rondleiding en opdrachten worden ze meegenomen in de traditionele Japanse cultuur. Ze luisteren naar Japanse muziekinstrumenten, bekijken kimono’s en leren het Japanse schrift. Verschillende kunstdisciplines, zoals beeldende kunst, muziek en theater, komen aan bod.

Ontdek met jouw leerlingen alle kunstvormen van Japan!

Praktisch

Maximaal aantal leerlingen: 30
Aantal begeleiders: 3
Duur: 90 minuten
Kosten: € 5,- per leerling


  • Deze les wordt elke dag aangeboden, behalve op maandag
  • Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
  • Voor de rondleiding is er één begeleider nodig, voor de opdrachten zijn er twee begeleiders nodig.
  • Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
  • Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Bij deze les is een voorbereidings- en verwerkingsles beschikbaar.

Leerdoelen
De leerlingen leren over de kunst en cultuur van Japan. Ze komen in aanraking met belangrijke Japanse tradities en rituelen. Ze leren de verschillen kennen tussen de Japanse kunst en Europese kunst.

Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 38, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

  • Argus Clou geschiedenis

Thema 3: Verre reizen en peperdure pepers. Geen directe link, maar er is wel een koppeling te maken met de handel van de VOC in Japan.

Thema 4: Rijkdom voor allen. Geen directe link, maar er is wel een koppeling te maken met de verschillen in schilderkunst.

  • Wijzer door de tijd

Thema 3: Nieuwe volken. Geen directe link, maar er is wel een koppeling te maken tussen de Nederlandse ridders en de Japanse samoerai. Ook is het mogelijk om de Westerse kalligrafie met de Japanse kalligrafie te vergelijken.

  • Speurtocht

Thema 1: De Gouden Eeuw. Er wordt een koppeling gemaakt met de Nederlandse handel in Japan en de verschillen in de schilderkunst.

Reserveren
Er kan geboekt worden via de Verwonder om de Hoek of rechtstreeks bij het museum via info@sieboldhuis.org