Demonstratie en zelf spelen

Spelmiddag Karuta

Zondag 6 januari 2019, 12.00 -14.00 uur

Karuta

Maak kennis met het gloednieuwe Japans–Nederlandse kaartspel Karuta en kom een potje spelen. Na een korte uitleg en demonstratie door de makers, is er volop gelegenheid om zelf Karuta te spelen.

Karuta is een kaartspel én een behendigheidsspel ineen. Het heeft zowel een educatief als een competitief element. Een viertal kunstenaars uit Nederland en Japan hebben een gloednieuwe versie van het spel ontwikkeld, geïnspireerd op woorden die in de Japanse en de Nederlandse taal dezelfde betekenis hebben.

Wist je dat woorden als bier, bak, dans en zelfs ontembaar, zijn ingeburgerd in de Japanse taal?

Het spel bestaat uit een serie kaarten met afbeeldingen in Japanse houtsnijkunst gecombineerd met een serie kaarten met teksten in klassieke en hedendaagse druktechnieken. De tekstkaarten worden door een Nederlandse en Japanse lezer voorgedragen.

Zorg dat je de eerste bent die dit spel in Nederland speelt en meld je aan via onderstaand formulier.

Datum: 6 januari 2019, 12.00 – 14.00 uur
Kosten: €5,- (excl. museumentree)
Maximum aantal deelnemers: 20 personen
Leeftijd: Vanaf 15 jaar
Aanmelden: via onderstaand formulier

Achtergrondinformatie
Het project Karuta is onder meer geïnspireerd op de gedachte dat taal en spel — het begrijpen van- en het spelen met elkaars taal — cruciaal zijn voor een wederzijds verrijkende dialoog. Bovendien is het één van de leukste om met 'anderen' in contact te komen.

Ruim 250 jaar lang — van 1609 t/m 1859 — onderhielden Nederland en Japan een uitzonderlijke (handels-) relatie. Gedurende die periode raakten ruim 300 Nederlandse woorden ingeburgerd in de Japanse taal; o.a. bīru (bier), bakku (bak), dansu (dans), tarappu (trap), kōhī (koffie), otenba (ontembaar). In het Nederlands raakte onder meer het woord Japonsche rock in zwang en later ook woorden als tsunami, judo en sushi. Met deze woorden en met unieke illustraties van die woorden, creëerden de Nederlandse kunstenaars/ontwerpers Hannie van den Bergh en Jan van den Berg en de Japanse kunstenaars Yasusyoshi Botan en Hirokiti een gloednieuw Karuta, in samenwerking met AGA Lab en het Grafisch Werkcentrum Amsterdam.

Over de kunstenaars
Karuta is een project van Stichting Berg en van Dalen en is ontwikkeld en gemaakt door de Nederlandse kunstenaars/ontwerpers Hannie van den Bergh en Jan van den Berg en de Japanse kunstenaars Yasuyoshi Botan en Hirokiti, die als duo samenwerken onder de kunstenaarsnaam Poh Wang. Klik hier voor meer informatie.

Karuta is onderdeel van Edo Sanpu 2020 (een project van stichting Berg & van Dalen) en wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Culture, Nederlandse Ambassade in Japan, AGA Lab, GWA.