Lezing

Japanse prentkunst

Zondag 3 februari 2019, 14.00 - 15.00 uur

Sh02

Krijg tijdens deze lezing inzicht in het ontstaan van Japanse prenten, het maakproces, de variatie in kwaliteit en soorten en ontdek wie de belangrijkste kunstenaars zijn.

Van alle kunstvormen uit Japan is de prentkunst misschien het populairst. Dit is mede te danken aan het feit dat de kleurrijke, exotische prenten van kunstenaars als Hokusai en Hiroshige vanaf ca. 1860 in grote aantallen naar Europa kwamen, waar ze sterke invloed uitoefenden op o.a. het impressionisme en het werk van Vincent van Gogh. Maar wat zijn Japanse prenten eigenlijk? Hoe worden ze gemaakt, door wie en vanaf wanneer?


Sh 002
Hens 002

In deze lezing geeft kunsthistoricus Max Put inzicht in het ontstaan van Japanse prenten, hoe ze gedrukt worden, welke verschillende soorten er zijn, wie de belangrijkste kunstenaars zijn en hoe de kunstvorm zich ontwikkelde. Tot de populairste genres behoorde de 'kachō-ga': prenten van bloemen en vogels. In het kader van de 'kachō-ga' tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis, wordt hier in de lezing extra aandacht aan besteed.

Dit alles speelde zich af tegen de achtergrond van de ‘Edo periode’ (17de-19de eeuw), waarin Japan zich afsloot van de wereld. Onder Amerikaanse druk gingen in 1853 de grenzen weer open en richtte het land zich nu op het westen. Dit had ook gevolgen voor de prentkunst, die zich echter met succes wist aan te passen.

Datum: 3 februari 2019, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€ 5,- (excl. museumentree)
Reserveren:
Via onderstaand formulier