Lezing

Gerookt hertenleer in Japanse kleding

Zondag 29 april 2018, 14.00 - 15.00 uur

Inden Lezing

Linda Hanssen geeft in deze lezing uitleg over inden een bijzonder en veelzijdig materiaal wat onder andere gebruikt werd in samurai-kostuums.

Hertenleer (inden) werd oorspronkelijk gebruikt om bepaalde delen van het samurai-kostuum te decoreren, omdat het soepel, licht, flexibele en sterk is. Al in de 16e eeuw wordt hertenleer als een hoogwaardig product gezien. Het hertenleer was afkomstig uit India en wordt inden genoemd, naar India. Het is de VOC geweest die de hertenvellen als lucratief handelsproduct naar Japan bracht. Nadat de vellen een speciale behandeling van looien, roken en verven hadden ondergaan, konden ze gedecoreerd worden d.m.v. een reserveringstechniek met gebruik van stencils en vervolgens als onderdelen in de Samoerai harnassen en helmen verwerkt worden.

In de Edo periode werd inden werd gebruikt voor jassen voor de hoog geplaatsten onder de brandweerlieden, de handelaren en de timmerlieden. Tot op de dag van vandaag wordt gerookt hertenleer nog zeer gewaardeerd door de Japanner in de verwerking tot accessoires als tasjes, etuis, ceintuurs en beursjes in zowel de traditionele als ook moderne motieven.

Datum: 29 april 2018, 14.00 – 15.00 uur
Door: Linda Hanssen
Kosten:
€5,- (excl. museumentree)
Reserveren:
Via onderstaand formulier

Afb 13
Afb 17

Linda Hanssen studeerde museologie en antropologie in Leiden, met een focus op de materiële cultuur van Indonesië en zuidoost Azië, specifiek Japan. Haar belangstelling gaat uit naar de functie en betekenis van textiel voor een samenleving. Tot 2014 was zij conservator textiel bij het Wereldmuseum, waar ze diverse tentoonstellingen samenstelde en onderzoek deed naar de collectie. Daarnaast verzorgde zij als gastdocent colleges aan universiteiten en aan de mastersopleiding Fashion Design en Fashion Strategy van ArtEZ en was zij actief in diverse functies van de Textielcs.NL.
Tegenwoordig zet zij haar expertise in als curator en consultant op het gebied van etnografisch textiel, hedendaagse textielkunst, mode en design. Zo was zij gastconservator voor de tentoonstelling ”Zijden Pracht, kimono’s uit de Kubota collectie” in 2015 in Japanmuseum SieboldHuis.