Film festival

12e Camera Japan Festival

21 t/m 24 september 2017

Camera Japan Festival

CAMERA JAPAN Festival, het grootste Japanse filmfestival van de Benelux, gaat in september weer van start in Rotterdam (LantarenVenster) en Amsterdam (Kriterion). Tijdens de 12e editie zullen meer dan dertig films worden vertoond. Daarnaast is er een veelzijdig bijprogramma, variërend van een pop-up markt vol Japanse lekkernijen tot workshops en muzikale optredens. Speciale aandacht is er dit jaar voor het eiland Kyushu.

Omdat Japanse films maar weinig in Nederland te zien zijn, richt in 2006 een groep liefhebbers CAMERA JAPAN op: een meerdaags filmfestival waarbij de beleving van Japanse cultuur centraal staat. Inmiddels zijn we twaalf jaar verder en is CAMERA JAPAN met meer dan dertig films verdeeld over twee weekenden in twee verschillende steden het grootste Japanse filmfestival in de Benelux. CAMERA JAPAN kenmerkt zich door een zeer divers programma: naast speelfilms, documentaires en anime wordt er veel aandacht besteed aan talloze facetten van de Japanse cultuur, van beeldende kunst tot muziek en dans. Tevens is er een pop-up markt waar Japanse producten en lekkernijen te koop zijn.

Gevarieerd filmprogramma met prijswinnende speelfilms en anime
Ook dit jaar vertoont CAMERA JAPAN een grote verscheidenheid aan Japanse films: van drama tot anime, van avonturenfilms tot romantische komedies en van documentaires tot experimentele cinema.

Een van de hoogtepunten is The Long Excuse van Miwa Nishikawa, winnaar van de publieksprijs tijdens Nippon Connection in Frankfurt, het grootste Japanse filmfestival buiten Japan. Een andere favoriet is de veelvuldig bekroonde anime In This Corner of the World van Sunao Katabuchi. Het volledige filmprogramma zal half augustus bekend gemaakt worden.

Japanse cultuur en beeldende kunst
Naast films focust CAMERA JAPAN zich tevens op andere (beeldende) kunsten. Zo is tijdens het festival de fototentoonstelling Hāfu2Hāfu - Portraits of Half Japanese People van de Belgisch-Japanse fotograaf Tetsuro Miyazaki te zien. Een ander bijzonder kunstproject dat getoond zal worden is Opening Traditions, een kleurrijke installatie van textiel en film die de samenwerking tussen Japanse ontwerpers en Nederlandse ambacht toont. Verder organiseert CAMERA JAPAN dit jaar twee culinaire workshops, over Japanse thee (sencha) en miso. Ook de inmiddels legendarische filmbrunch en de razend populaire Kids’ Day (alleen in Rotterdam) staan weer op het programma.

Themaprogramma: Kyushu
In 2017 besteedt CAMERA JAPAN speciale aandacht aan Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan. Kyushu is het meest zuidwestelijk gelegen deel van Japan en geldt om die reden ook wel als poort naar de rest van de wereld. Bovendien heeft Nederland al jaren een bijzondere band met Kyushu: voor meer dan 200 jaar was de Nederlandse handelspost gesitueerd op het eiland, in de haven van Nagasaki.

Meer informatie klik hier