Lezing

Krijgskunsten van de samurai

Zondag 18 maart, 14.00 - 15.00 uur

Bogu Around 1800

Ontdek hoe de Japanse krijgskunsten zijn ontstaan en heden ten dage nog worden beoefend, in de lezing 'Krijgskunsten van de samoerai: kendo, iaido en jodo'.

Weinig mensen zullen het zich realiseren, maar diverse krijgskunsten van de samoerai worden tegenwoordig op grotere schaal beoefend dan vroeger, toen ze nog een zaak van leven of dood waren. Dat geldt onder meer voor de drie wapenkunsten die door de Japanse – en de Nederlandse – kendo-bond worden gereguleerd.

Ishido1 Herman

Kendo is schermen met bamboezwaarden in een beschermende uitrusting. Het is een razendsnelle sport, die hoge eisen stelt aan de vechtlust en het reactievermogen. Bij iaido worden de technieken getraind waarmee de samoerai in één vloeiende actie hun zwaard konden trekken en de tegenstander treffen. In de loop der eeuwen zijn deze steeds verder ontwikkeld en geperfectioneerd. Jodo was eeuwenlang de geheime stokvechtkunst van een samoerai-clan in Zuid-Japan. Met een eenvoudige houten stok, de jo, kon men zwaardvechters uitschakelen zonder ze te doden. Hiertoe zijn een groot aantal uiterst doordachte technieken ontwikkeld.

Kkdh Jodo 1

In zijn lezing laat beoefenaar (en vice-voorzitter van Nederlandse Kendo Renmei) Aad van de Wijngaart zien – met een mix van informatie, afbeeldingen, film en anekdotes – hoe deze krijgskunsten zijn ontstaan en hoe ze heden ten dage worden beoefend.

Datum: 18 maart 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via onderstaand formulier