Tentoonstelling

Hollandse watermannen

17 oktober 2010 t/m 25 oktober 2010

Watermannen Detail

Zo bekend als ze zijn in Japan, zo onbekend zijn ze in Nederland: de Nederlandse wateringenieurs die aan het einde van de negentiende eeuw gewerkt hebben in Japan. Onder hen waren Johannis de Rijke, George Escher en Anthonie Rouwenhorst Mulder die de havens toegankelijk maakten en de rivieren bevaarbaar voor de grote stoomschepen van de nieuwe tijd.

Tot op de dag van vandaag worden deze Hollandse watermannen geëerd in Japan met vele standbeelden en gedenkplaten, recreatieparken, films en toneelstukken. De watermannen hebben ervoor gezorgd dat de steden die aan deze rivieren en zeemondingen lagen onmiddellijk tot grote bloei kwamen.

Deze ontwikkelingen hadden echter niet plaats kunnen vinden zonder de uitvinding van het befaamde Nederlandse meetnet, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Als tweede land in de wereld kreeg Japan de basis voor water-management aangemeten in 1891 - het Tokio Peil, thans Japan Standard genoemd.

Met de filmvertoning van “In een Japanse stroomversnelling” van en door de veelvoudig bekroonde filmmaker Louis van Gasteren, een tentoonstelling en een lezing staan deze Hollandse watermannen tijdens de Week van de Geschiedenis 2010 in de schijnwerpers in het SieboldHuis en Museum Boerhaave. Hoofdsponsor is Rijkswaterstaat.

Programma

16 oktober om 13.00 uur en om 15.30 uur
Filmvertoning "In een Japanse stroomversnelling" met Q&A achteraf met filmmaker Louis van Gasteren in het SieboldHuis. Aanmelden via info@sieboldhuis.org

23 oktober om 14.00 uur
Lezing "Het belang van NAP en Japan" door Louis van Gasteren in Museum Boerhaave. Aanmelden via info@museumboerhaave.nl of telefoon 071 - 521 4224. Korting op toegangskaartje op vertoon van een entreebewijs van het SieboldHuis. Alleen op deze dag toegang Museum Boerhaave: 2 personen voor de prijs van 1 persoon met entreekaartje van het SieboldHuis.