Tentoonstelling

Hollanders

01 maart 2013 t/m 02 juni 2013

Hollanders  A2 Edit1

Hollanders hadden een unieke positie in Japan tussen 1633 en 1853, zij waren de enige westerlingen waarmee de Japanners in aanraking kwamen. De netsuke (gordelknopen), prenten en schilderingen laten zien hoe de Japanners naar de ‘roodharige barbaarse’ westerlingen keken en andersom. Daarbij schetsen citaten uit de boeken “De haas met de amberkleurige ogen” van Edmund de Waal en “De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet” van David Mitchell een levendig beeld van de tentoongestelde objecten en het leven in Japan.

008
054Web Thumb

Beeldjes en verbeelding van vreemdelingen in Japan

U maakt kennis met netsuke uit de privé-collectie van Coen Hille, een verzameling die normaal niet te zien is voor publiek. Daarnaast zijn er zeldzame werken in bruikleen gegeven vanuit het Scheepvaartmuseum, het Internationale Instuut voor Sociale Geschiedenis, Maritiem Museum en particulier bezit: aquarellen van Kawahara Keiga (1786-1861), een scheepsschildering van Jacob Spin (1806-1875) en negentien Nagasaki-prenten. Johan Maurits van Lynden (1807-1864), een Hollandse graaf, maakte schetsen van zijn verblijf op Deshima welke hij later uitwerkte tot een tiental aquarellen. De Yokohamaprenten geven inzicht in de tijd waarin Japan zich schoorvoetend openstelde voor de rest van de wereld.

Deze objecten verbeelden de bijzondere positie die Nederlanders in Japan innamen. Al werden de Hollanders op Deshima wel beperkingen opgelegd: zij mochten alleen verblijven op de handelspost Deshima, een kunstmatig, waaiervormig eilandje in de baai van Nagasaki. De netsuke, prenten en schilderingen vertellen de geschiedenis van de Hollanders op Deshima. De netsuke laten de fascinatie zien die de Japanners hadden voor de vreemde Hollanders, daartegenover geven de aquarellen van Graaf van Lynden een beeld van Nagasaki vanuit het perspectief van de Hollanders. Deze tentoonstelling zal iedere liefhebber van Japanse kunst en geschiedenis aanspreken.

Voor kinderen is er een speciale speurtocht, waarin ze worden meegevoerd naar het oude Japan. In de meivakantie staat het SieboldHuis bol van extra activiteiten.

Mede mogelijk gemaakt door

ABN Amro Mees Pierson