Tentoonstellingen

Fuji. Iconische berg in beeld

10 december 2015 t/m 27 maart 2016

WEGENS SUCCES IS DE TENTOONSTELLING 3 WEKEN VERLENGD TOT EN MET ZONDAG 27 MAART 2016

Van 10 december 2015 t/m 27 maart 2016 geeft Japanmuseum SieboldHuis met de tentoonstelling ‘Fuji. Iconische berg in beeld’ een veelzijdige blik op de heilige vulkaan aan de hand van meer dan 140 werken. Topstukken van de grote prentkunstmeesters Hokusai en Hiroshige staan in deze tentoonstelling centraal.

De berg Fuji is het beroemdste en meest dominante landschappelijke element van Japan. De conische berg met besneeuwde top ligt een kleine honderd kilometer ten zuiden van Tokyo. Met 3.776 meter hoogte en een omtrek van vijftig kilometer is de hoogste berg van Japan vanuit de wijde omtrek te zien.
Het uitzicht op Fuji-san is nooit hetzelfde, de aanblik verandert van dag tot dag en van seizoen tot seizoen. Geen wonder dat de slapende vulkaan de verbeelding al eeuwen prikkelt. Schrijvers, dichters, schilders, prentkunstenaars en fotografen werden oneindig geïnspireerd door de heilige berg. Fuji werd bezongen, beschreven, afgebeeld, beklommen en vereerd en ontwikkelde zich tot het nationale icoon van Japan.

Deze tentoonstelling  geeft een overzicht met werken van een dertigtal kunstenaars uit de 18de tot en met de 20ste-eeuw die de berg vereeuwigden in de prentkunst. Magnum-fotograaf Chris Steele-Perkins en fotografe Asako Narahashi geven een actuele kijk op Fuji-san.

Grote meesters van de Japanse prentkunst Hokusai en Hiroshige
In deze  tentoonstelling spelen de landschapskunstenaars Hokusai en Hiroshige de hoofdrol. Katsushika Hokusai (1760-1849) en Utagawa Hiroshige (1797-1858), maakten beiden een serie van ’36 gezichten op de berg Fuji’. Hokusai maakte als eerste een serie over de berg Fuji. Opvallend in deze reeks is zijn gebruik van een nieuw helderblauw pigment. In Hokusai’s prenten speelt de mens -vaak in strijd met de elementen- een belangrijke rol. De vijftien mooiste werken uit de serie zijn in het eerste deel van de tentoonstelling te zien.
In het tweede deel van de tentoonstelling staan de prenten van Hiroshige centraal. Met negentien prenten uit de serie ‘36 gezichten op de berg Fuji’ ziet u de berg vanaf vele verschillende locaties. Hiroshige’s stijl kenmerkt zich door de omkadering van het beeld. Door het gebruik van witte randen lijkt het alsof de prent is ingelijst en in zijn composities benadrukt Hiroshige de diepte. De prenten van Hiroshige hebben een zachte, haast poëtische stijl en geven een duidelijk beeld van het Japanse landschap.

Deel I: 10 december 2015 t/m 24 januari 2016.
Fuji met speciale aandacht voor de werken van Hokusai

Thema’s van de prenten en foto’s: Fuji vanuit Edo, de Fuji cultus, het Hollands perspectief, en Fuji in de 18de en 19de eeuw.

Deel II: 26 januari t/m 27 maart 2016.
WEGENS SUCCES IS HET TWEEDE DEEL VAN DE TENTOONSTELLING VERLENGD T/M 27 MAART 2016
Fuji met speciale aandacht voor de werken van Hiroshige

In het tweede deel  komen prenten en foto’s aan bod zoals: Fuji vanuit Tōkaidō, Fuji, valk & aubergine, en Fuji in de 20ste en 21ste eeuw.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op de website

mede mogelijk gemaakt door

strooigoed8

Copyright 2016, Japanmuseum SieboldHuis, Alle rechten voorbehouden. Website ontwikkeld door PixelDeluxe Interaction Design Rotterdam