Demonstratie

Kokeshi demonstratie

Zaterdag 24 en zondag 25 juni

Yasuhiro Sato Atelier

Vanwege de opening van de tentoonstelling 'Tōhoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan' is kokeshi-maker Yasuhiro Sato aanwezig in het museum om het ambacht van kijishi (houtbewerker) te demonstreren.

Het maken van kokeshi is een tijdrovend een veelzijdig productieproces en wordt gezien als een traditioneel Japans volksambacht. Het maakproces begint bij het vellen van de juiste boom, het verwijderen van de bast, het opbergen en drogen van het hout, het smeden van eigen gereedschap, het snijden van de pop en uiteindelijk het beschilderen van de kokeshi. Dit vakmanschap wordt nauwgezet van generatie op generatie doorgegeven.

Yasuhiro Sato, kokeshi-maker uit Tōhoku is alleen dit weekend in Nederland om zijn traditionele ambacht te demonstreren. Tijdens de demonstratie in het museum ziet u hoe de houten pop haar unieke karakter krijgt.

Datum: Zaterdag 24 en zondag 25 juni 2017, inloop van 14.00 – 16.00 uur
Door: Yasuhiro Sato, Kokeshi-maker uit Tōhoku, Japan
Kosten: Gratis (excl. Museumentree)
Aanmelden: Niet nodig

Yasuhiro Sato aan het werk in zijn atelier in Tōhoku

Tijdens deze demonstratie toont de kokeshi-maker een van de laatste fases uit het tijdrovende proces; het beschilderen van de pop. Het schilderen vereist een vaste hand. Daarom schildert de ambachtsman vaak niet op dezelfde dag als waarop hij het draaibankwerk uitvoert. De makers gebruiken speciale penselen van verschillende diktes die gemaakt worden van verschillende soorten dierenhaar en pigmenten op waterbasis, met natuurlijke verfstoffen. Het hout moet zichtbaar blijven door de verf heen, zodat er een natuurlijke uitstraling ontstaat, met name wanneer het witte kornoeljehout wordt gebruikt. Kleuren anders dan rood en zwart zullen snel vervagen. Zonlicht beschadigt de verf in een razendsnel tempo en water of zelfs vochtige handen vernietigen de details.

De traditionele kokeshi­stijlen worden van generatie op generatie overgeleverd. Iedere familie gebruikt een eigen patroon en deze continuïteit is zeer belangrijk voor de ambachtslieden. Kleine wijzigingen zijn toegestaan, maar worden wel nauwkeurig vastgelegd. Veranderingen in de stijl worden alleen goedgekeurd als ze vallen binnen de regionale stijl en men aan het gezichtje van de kokeshi direct kan zien dat de pop behoort tot een bepaalde soort.

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Isaac Alfred Ailion Foundation